Hassafon > Ḥanukká >

Andre skandinaviske sider om ḥanukká

Chanukka (frå Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo)

«Lenge før maccabeernes tid, ble det feiret en form for vinterfest, som bl.a. var knyttet til de mørke vinterdagene. Uansett hva den originale bakgrunnen er (sannsynligvis en kombinasjon av disse to) er det klart at hovedvekten ligger på fenomenet med lys. Religiøst sett, er den eneste handlingen en utfører under disse helligdagene å tenne lys.»

Jul med andre øjne

Eit miniintervju med et dansk ektepar som samanliknar dansk jul med sine eigne ḥanukkátradisjonar. Med lyd.

Chanukka — Jødisk jul (www.spray.no: Julemagasinet2000)

«Chanukka feires som en hyllest til jødenes seier over grekerne, at de lyktes i å holde sin evige flamme i live, og at de tok tilbake det hellige tempelet. Helgen kalles ‘The Festival of Light’. Ordet Chanukka betyr dedication eller til ære for.»

Chanukka är ljusets, glädjens och eftertankens tid

«I en villa i Göteborg. Senare i kväll kommer jag att få se vad som skulle kunna ha varit en julklappsutdelning hemma hos vilken svensk barnfamilj som helst. Ivriga fingrar. Glädje. Tackkramar. Inslagspapper i drivor på vardagsrumsgolvet.» (Tekst: Pontus Ohlin; fotograf: Boel Ferm; publ. i Vår Bostad, 02.12.2002)

Brøt «isen» på Island (av Richard Oestermann; publ. i Norge i dag, 17. januar 2004)

Om Islands nye førstedame, bukharisk-jødiske og israelsk-fødte Dorrit Moussaieff, og om hennar og mannen hennar, president Ólafur Ragnar Grímsson, si ḥanukká-feiring i desember 2003.

Hanukka-festen og Juda Makkabi (av Daniel Magnus Aadnesen)

«Det Norske Bibelselskap utgav 1988 Apokryfene på nytt, skrifter som ikke er tatt med i Bibelen, men som tilhører epoken på ca. 400 år fra det vi kristne kaller Det gamle testamentets og fram til Det nye testamentets tid. Blant disse skriftene finner vi Makabeerbøkene. De forteller om den historiske bakgrunnen for Hanukka, lysfesten, som jøder over hele verden feirer den dag i dag [...]"

Helt kosher (av Heidi Lyngstad)

«Det virker som alle de store verdensreligionene har en stor feiring rundt juletider. Akkurat nå er det jødenes lysfest Hannukah som feires. I likhet med blant annet muslimer, kristne, hinduer og buddhister legger også jødene stor vekt på maten når de feirer sine religiøse høytider. (...)» Publisert i «Xotisk mat»-spalten av Verdensmagasinet X .

KRL-planen (Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet)

Her ser vi at krl-læreplana seier at elevane skal bli kjente med bl.a. ḥanukká i løpet av småskulen (1.-4. klasse), og igjen i 6. klasse.

Til toppen

Skrivarstuå ©2002–2003 Olve Utne
Oppdatert (updated) 7. juli 2002 - 7. tammúz 5763